Copyright ©
Fred van den Bosch
Flow Bench Basis
Flow Bench
De tekst op deze pagina is in het Nederlands. Dit omdat de gegevens over mijn flow bench al eerder op een Nederlandse site zijn verschenen.


Practical Gas Flow
Even vooraf: ik ben als tuner én als flower een volstrekte beginneling dus hou dat in het achterhoofd bij het lezen van dit verhaal. Maar het leek me gewoon leuk om zoiets te maken en “te kijken wat er allemaal gebeurt in mijn Vietnamese straatfiets”. En het is ook leuk. Dus voor wie het ook wil proberen (aanbevolen) geef ik hier mijn ervaringen.

Ontwerp
Het ontwerp van mijn flow bench komt uit 2 bronnen:
-   Boek: “Practical Gas Flow van John Dalton (en nee, ik heb geen flauw idee welke van de 4 Daltons het is
J). Hierin wordt een zeer goedkope variant beschreven.
-   Website: http://www.flowperformance.com/
Dit is een professionele flow bench.
Wat ik uiteindelijk heb gemaakt is een mixture van het boek en de website. De basis is die uit het boek (pag. 17), maar dan alles verticaal en in lijn gemonteerd zoals op de website. Dat betekent dat de flow bench vast staat opgesteld en ik de te flowen objecten daarop kan monteren. Dat leek mij handiger dan de in het boek beschreven werkwijze.

Ik heb ook, net als op de website, een losse adapterplaat gemaakt met een paar verschillende stukjes pijp voor -op dit moment- het flowen van:
-   het complete luchtfilter met slang
-   de carburateur met verbindingspijp naar het blok
-   en de calibratie.
Op termijn zullen hier ongetwijfeld uitbreidingen bij komen.

De vacuummeter, die op de foto’s te zien is, werkt niet goed. Dit was de enige die ik hier in Nha Trang kon vinden en het bereik is veel te groot. Als ik de inlaat helemaal afsluit, slaat hij maar een klein stukje uit. Ik gebruik daarom de vloeistof-manometer uit het boek met voor de zekerheid een potje ertussen. Dit heeft zijn nut al bewezen: voor ik met mijn ogen kon knipperen was de slang leeg toen per ongeluk het gat in de adapterplaat werd afgesloten.

Kosten
Ik heb nog redelijk wat pvc over na de bouw van ons huis. Ook de grond- en adapterplaat kwamen uit de junkbox. Alleen de vacuummeter, de slangen voor de manometer en de probes en een paar pvc-koppelstukken heb ik moeten kopen. Ik denk dat alles bij elkaar dit minder dan €10 heeft gekost. Kun je toch niet voor zonder zitten, nietwaar?

De uren heb ik voor het gemak maar even niet meegerekend, dat viel wat tegen. De toleranties van  Vietnamees spul zijn nogal groot, dus het viel niet altijd mee om zaken mooi passend te krijgen.

Foto’s

Foto 1
Dit is de achterkant van de flow bench. Het slangetje van de vacuummeter kun je eenvoudig eruit trekken en vervangen door die van de manometer. Ik heb de basisplank met 2 stukken aluminium U-profiel vastgezet omdat ik die nog had liggen. Blijkt achteraf ook gemakkelijk te zijn om de probes even in te leggen.
Onderin de pijp wordt de slang van de stofzuiger gestopt.


Foto 2
Idem, maar dan de voorkant.


Foto 3
De onderkant van de adapterplaat. Deze wordt met 2 bouten op de basisplank gemonteerd. De binnenste ring past precies in het gat van de basisplank. Zie ook de tekeningen op de website.


Foto 4
Een wat wazige opname van de gemonteerde adapterplaat. Erop staat een los pijpje voor het testen van het luchtfilter. De onderkant past in de adapterplaat en op het bovenstuk wordt het luchtfilter gemonteerd.


Manometer
Dit is de huidige manometer. De linkse manometer geeft het vacuum in de pijp aan. De rechtse wordt gebruikt voor de probe. Op de achterkant is nog net het potje te zien, dat gebruikt wordt als overloop. Mocht je iets fout doen zuig je het water niet meteen de stofzuiger in. Het vullen van de slangen doe ik met een grote injectiespuit.

Het geheel werkt zoals gehoopt, niet als verwacht: mijn verwachtingen waren niet zo hoog gespannen. Maar ik ben zeker blij met het uiteindelijke resultaat. Nu praktijkervaring op gaan doen.

Links
Een paar van de posts, die hierop betrekking hebben, meestal gevolgd door meerdere vragen en antwoorden.

Ontvangst van het boek etc.:
http://www.deraceheldenvanweleer.nl/index.php/topic,1383.msg45578.html#msg45578 

Vraag over een onduidelijkheid in het boek en wat eerste flow-ervaringen:
http://www.deraceheldenvanweleer.nl/index.php/topic,957.msg46668.html#msg46668

Eerste beschrijving van het boek:
http://www.deraceheldenvanweleer.nl/index.php/topic,1032.msg18000.html#msg18000

Lezingen over gasdynamica:
http://www.deraceheldenvanweleer.nl/index.php/topic,1383.msg45570.html#msg45570

Link naar de website en youtube-film:
http://www.deraceheldenvanweleer.nl/index.php/topic,1383.msg45559.html#msg45559